מה לומדים במסגרת לימודי הנדסה כימית?
מכיוון שלימודים במחלקה להנדסה כימית מכשירים את הבוגרים לפתח חומרים, עליהם להכיר את החומרים הקיימים מהאטומים והמולוקולות המרכיבים אותם ועד לתהליכים שעוברים עליהם בשילוב עם חומרים אחרים. הואיל והייעוד של חומרים המיוצרים באמצעות הנדסת כימיה הוא תעשיית ההנדסה על הסטודנטים ללמוד את העקרונות של לימודי הנדסה ולדעת להשתמש בהם בעבודתם. כתוצאה מכך לימודי הנדסה כימית משלבים בין מקצועות שונים ממדעי הטבע כגון ביולוגיה וכימיה על נושאיה השונים – כימיה אנליטית; אורגנית ואנ-אורגנית, פולימרים, ריאקציות, בקרת תהליכים, ועוד. תוכנית הלימודים משלב לימודי הנדסה כגון מתמטיקה, תחומי פיזיקה שונים כגון תכונות פיזיקליות של חומרים, אלקטרומגנטיות, מכניקה ותרמודינאמיקה, לימודי תכנות בשפת C, סטטיסטיקה, תהליכי ייצור ועוד.
בשנה ג' של הלימודים לימודי הנדסה כימית מאפשרים התמחות במספר מסלולים – הנדסה ביוכימית, הכוללת לימודי ביולוגיה בהיקף רחב; הנדסת תהליכים, הכוללת לימודי בקרת תהליך וייעול תהליכים וכן אנליזה מכשירית; וחומרים מתקדמים ויישומי מחשב הכוללים דגש על תכנות. ניתן להתמחות גם בתחומי הננו טכנולוגיה, הטכנולוגיה הסביבתית ועוד באמצעות שילוב לימודים עם פקולטות שונות.
לימודי הנדסה כימית נמשכים 4 שנות לימודים אקדמאיות לתעודת B.Sc, או שנתיים במסגרת לימודים לתעודת הנדסאי כימיה. עבודתו של הנדסאי כימיה תכלול השתתפות בביצועם של תהליכי יצור ויישומם, הפעלת מכשור, עיבוד נתוני מחקר ועוד.
מה בוגרי לימודי הנדסה כימית עושים בשוק העבודה?
בזמן הלימודים, סטודנטים להנדסה כימית יכולים להשתלב במפעלים וחברות שונים בתעשייה במשרת סטודנט ולהעשיר את ניסיונם המקצועי במקביל לידע שהם צוברים. בוגרי לימודים בהנדסה כימית הם החלק שאחראי על היעילות והרווחיות במפעלים שעוסקים בפיתוח תהליכים כימיים. התעשיות שבהם פועלים מהנדסי כימיה מגוונות וכוללות את תעשיית התרופות העניפה, תעשיית הנפט ומוצריו, תעשיות המספקות שירותים לחקלאות, תעשיות אנרגיה שונות כגון חשמל וגז, תעשיות הניקיון והקוסמטיקה, תעשיית הנייר והצבע, חברות הייטק וביוטכנולוגיה ועוד.
מכיוון שתחומים אלו הם תחומים מקיפים למדי ובעלי צריכה רבה של מוצריהם, לימודים במחלקה להנדסה כימית מעניקים לבוגרים יתרון בשוק העבודה, כיוון שמדובר במקצוע שהביקושים אליו גבוהים וכפועל יוצא מכך המשכורות בו נאות. בתחום זה קל להתקדם מעלה ולפתח קריירה מצליחה אם אתה טוב ואוהב את מה שאתה עושה.
אפיקי המחקר באוניברסיטאות ומכוני מחקר למעוניינים בקריירה מחקרית, קיימים אף הם והם מאפשרים להתנסות בהנדסה כימית במסגרות המספקות את סביבת העבודה והלימודים המתקדמת והמתעדכנת ביותר בתחום זה.
איפה ניתן ללמוד הנדסה כימית?
המעוניינים להתחיל לימודים בהנדסה כימית באוניברסיטאות יבדקו בוודאי את הטכניון, אוניברסיטת בן גוריון בנגב ואוניברסיטת תל אביב. קיימות מספר מכללות טכנולוגיות בארץ המציעות אפיק לימודי הנדסת כימיה, ובחו"ל קיימים מספר מוסדות לימודים נחשבים בתחום זה.
מהן דרישות הקבלה ללימודי הנדסה כימית?
מכיוון שמדובר במקצוע השייך ללימודי הנדסה, המעונינים להתקבל ללימודים בו יצטרכו לבדוק את סכם ההנדסה שלהם, המורכב מציון בבגרות במתמטיקה, ציון בפיזיקה, כימיה או מקצוע דומה בהיקף של לפחות 4 יחידות, או בציון בחינה ממיינת אותה יאלצו לעבור בשילוב ציון פסיכומטרי.
|